Education

Educated

Cu cât călătoresc mai mult, cu atât devin și mai atentă la oamenii din jurul meu. Oameni pe care îi descopăr prin locurile prin care ajungem și cu care intru în vorbă, pentru că sunt curioasă să aflu ce gândesc despre viață și lumea în care trăim. Și, cu cât mai des am astfel de experiențe, cu atât mai mult ajung la concluzia că educația, ca formă de autodisciplină, are cel mai mare impact în viața fiecăruia dintre noi. 

Anul trecut am citit Educated, de Tara Westover și, la fel ca lucrurile pe care le observ în jur, cartea a accentuat și subliniat ideea pe care tocmai am scris-o mai sus. 

Educated este o carte-jurnal care exact despre asta vobește: cum să faci să-ți depășești condiția și cum să devii cea mai bună versuine a ta chiar dacă datele problemei nu te ajută. Este o carte cu o puternică încărcătură emoțională și cu un șir de evenimente care e posibil să bată dong-uri ori să trezească demoni în sufletul cititorului. Nu e o carte pe care să o parcurgi relaxat pentru că prezintă povestea brută și brutală a unei fete dintr-o familie radicală de mormoni care, de la a nu ști bine să citească, reușește prin propria voință să devină o adolescentă râvnită de cele mai mari universități din lume. Este o carte despre părinți și copii, despre convingerile adulților și impactul decisiv pe care îl au asupra viitorului și de altfel al vieții copiilor lor. 

Este o carte care merită citită de cât mai mulți părinți, mame și tați deopotrivă pentru că epoca actuală, în care căutăm cele mai bune variante de educație pentru copiii noștri, s-ar putea să ne trișeze. Și spun asta pentru că educația actuală, cea pe care o oferă sistemul, oricare ar fi el – de stat sau privat – a rămas în urmă cu ceea ce pune și va pune pe masă viața însăși. 

Cartea este un cumul de trăiri, evenimente, contradicții și fapte care, poate, vi se vor părea absurde. Și, oricât de anacronice par, s-au întâmplat în epoca actuală, într-o țară pe care, de multe ori, o considerăm “a tuturor posibilităților”. Autoarea este născută în 1987, iar cartea a apărut în Statele Unite în 2018.

Cu nici trei săptămâni în urmă mă aflam în Statele Unite, într-un campus universitar excat ca cele pe care le vedem prin filme și un singur lucru mi-a trecut prin minte: educația încă mai este pentru doar două categorii de oameni – cei bogați și cei foarte determinați. Autoeducația, însă, este pentru oricine. Oricine are capacitatea, nevoia și dorința de a depăși o linie pe care o impune societatea sau propriul arbitru.

Închei prin a spune că Educated nu se traduce prin educat, ci prin cultivat, învățat. Oricâtă școală am avea, oricât de tare i-am supune pe copiii noștri unor sisteme de învățământ așa și pe dincolo, cred cu tărie că pasiunile noastre și natura fiecăruia dintre noi vor face diferența pe lume. Dacă ne vom încuraja copiii să facă și să fie ceea ce își doresc, atunci suntem cu toții salvați.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *