Din pământ facem magie

Toate poveștile noastre încep în copilărie, iar dacă au rădăcini destul de puternice, ajung să trăiască o veșnicie, să inspire și, uneori, chiar să schimbe lumea

Produsele pe care le-am introdus în Shop au, toate, o poveste foarte intimă și foarte personală. De fiecare categorie în parte mă leagă povești care mă trimit spre copilărie, acolo unde timpul și spațiul erau și arătau cu totul altfel. Cu obiectele de lut am o relație aparte și amintiri puternice, încă de pe vremea în care mergeam cu bunica la târg și le cumpăram de la meșterii populari. Ulcelele erau o parte activă și de preț în gospodărie, pentru că laptele, smântâna și untura se  țineau doar în ele. Bunica nu avea obiecte de inox, doar aceste ulcele simple din lut ars, nepictate, atât de frumoase și de utile în gospodăria unui țăran de rând.

Apoi, ani la rând, prin vacanțe și drumeții, ajungeam să colecționez obiecte de lut cărora le găseam mereu câte o întrebuințare practică: ulciorașe în care să îmi țin pixurile, boluri în care să pun bijuteriile și restul de obiecte absolut superbe pe care reușeam să le găsesc prin cutreierările noastre în lung și-n lat prin România. Însă, ce m-a fascinat dintotdeauna au fost desenele tradiționale, motivele populare românești, musai desenate pe toate obiectele de lut. Simbolurile precum cocoșul, crucea, coarnele de berbec, rozetele, spicul de grâu, cercurile, florile, brăduții sau stelele au creat în mintea mea o fascinație uriașă. Pe vremea aia, ca și astăzi, ceva în sufletul meu se conectează cu aceste obiecte pe care le găsesc mai mult decât prețioase. Poate și pentru că arta naivă, arta populară, rurală este capabilă să facă magie în inimile noastre prin însăși simplitatea ei.

Obiectele de lut pe care le-am adunat în magazinul nostru au două origini: unele sunt create de maici, altele sunt făcute de mine. Toate produsele curatate sau create de noi încearcă să readapteze vechile obiecte tradiționale și aduc un suflu nou produselor din lut. Nu au fost pictate tradițional, pentru că se ocupă cu mare măiestrie deja de acest lucru meșterii olari din Maramureș, Bucovina sau Oltenia. Scopul nostru, ca și în cazul obiectelor de mică marochinărie sau lână, este de a reinterpreta obiectele populare și de a le da un suflu și o energie contemporane.

Ce găsim acum în shop sunt produse create manual de măicuțele dintr-o mânăstire din Transilvania. Le-am întâlnit întâmplător, iar în urma unei discuții am aflat că, pe timp de iarnă, când activitățile cu câmpul se încheie, câteva dintre maici produc obiecte unicate din lut. Una dintre măicuțe este absolventă de Arte Plastice, fapt care se vede în crearea obiectelor: culorile, proporțiile, glazurile și restul detaliilor pe care le folosesc sunt incredibile.

Povestea poate trece cu ușurință ca cea mai tare găselniță de marketing dar, spre bucuria noastră, a tuturor, e realitate pură. Partea și mai frumoasă a acestei povești este că maicile trăiesc din ceea ce produc: vara cultivă afine și zmeuriș din care fac dulcețuri Bio (care se vând în Scandinavia), iar iarna pictează icoane și fabrică obiecte de lut. Implicarea mea în această poveste este de a le susține pe maici  și de a prezenta obiectele lor cât mai departe.

Aceste obiecte de lut sunt, toate, fabricate manual și sunt produse unicat. Prețul lor este direct proporțional cu efortul și unicitatea lor. Vă invit să le apreciați, să le urmăriți evoluția și să susțineți, alături de mine, o parte a societății românești creative și independente. Până la urmă, este vorba și de identitatea noastră, de tradițiile și originile pe care, cu sau fără intenție, ni le renegăm. Iată că avem infinite ocazii să îndreptăm lucrurile sau să creionăm, pentru noi și alții, o lume ancorată în ceva mai bun.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *