Acesta este un mesaj pe care as fi vrut să-l găsesc și să îl citesc eu însămi în momentele de agonie. Îl scriu astăzi, mânată de puțină relaxare de după vacanță (întotdeauna mi se întâmplă să văd mai clar lucrurile după o pauză) și de ceva mai mult curaj vis-a-vis de momentele dificile care apasă relația de cuplu odată cu apariția copiilor. Sper ca textul de față să ajungă la cât mai multe mame sau viitoare mame.
Îmi aduc aminte ca ieri cum, într-o zi toridă de August, m-am întâlnit cu o prietenă în parc, în timp ce-mi plimbam bebelușul. Eram sleită de puteri, avidă de ajutor sau măcar de-o vorbă bună. Prietena mea, care știa prea bine că Petru se trezește din oră în oră, mă întreabă dacă s-a mai remediat situația. Îi răspund că s-a agravat și că se trezește din jumătate în jumătate de oră. Se uită la mine ca la un om nebun, dă din cap dezaprobator și-mi răspunde sec: “Sigur e ceva ce nu faceți voi bine!”.
Dacă și tu treci sau ai trecut prin asta, probabil că știi ce am simțit atunci. Că-mi pierd mințile și că-mi vine să urlu ori să fug mâncând pământul. Dar am înghițit în sec și m-am chinuit să fac față conversației. Chiar și când s-a oferit să vină o noapte ca să stea cu el, m-am făcut că plouă. Cat de greșit am procedat! Ăla era momentul ideal în care să las dracului mândria și să o întreb când și la ce oră vine.
Dragă mamă, nimeni nu e în papucii tăi sau printre gândurile tale. Oricât de prost sună, ești singură. Și singură trebuie să fii în intimitatea sufletului tău și a trăirilor tale. E atât de important să poți recunoaște fericirea, tristețea, epuizarea, melancolia, reușita sau neîmplinirea. Sunt sentimente și emoții pe care le poți atinge doar dacă te gândești la lucruri în cea mai simplă și onestă formă.
Din păcate astăzi maternitatea e privită dubios. Su cel puțin așa o percep eu. Sunt zeci de cursuri și de cărți care să te învețe cum să fii o mamă bună, dacă nu perfectã sau ideală. Sunt biblioteci întregi despre nașterea copiluli și creșterea lui. Dar unde scrie că mama e o ființă fragilă și de vulnerabilă sau mai pe unde aș fi putut sã găsesc informații despre cum sã fi făcut ca sã înțeleg mult mai bine procesul prin care treceam?
Având în vedere tot caruselul de emoții și necunoscute prin care eu însãmi am trecut în toți anii ăștia, am lucrat la o listă de 10 lucruri pe care încerc să nu le omit și de care să mă țin cu strictețe. Lista asta m-a ajutat să rămân cu picioarele pe pământ și să pot merge mai departe chiar și cu pași mici. Dacã va fi folositoare și altor mame, atunci misiunea mea e îndeplinitã!
1. Ai grijă de relația cu partenerul tău.
Onorează-ți relațiile în ordinea în care s-au format în viața ta. Înainte de copil erai iubita/soția cuiva. Face-ți echipă împreună, nu tabere separate gata de luptă. Copilul este proiectul amândurora. Ideal ar fi să vă găsiți timp și să vă spuneți ce vă apasă, ce vă doriți unul de la altul. Decideți împreunã cum vreți să vă creșteți copilul și cum vreți să fie familia voastră. E o muncă constantă și epuizantă, dar o comunicare sănătoasă și eficentă salvează multe cupluri de la eșec. Un studiu recent arată că 70% dintre căsnicii se destramă după primul an de la apariția copilului. Femeile au tendința să le scoată ochii soțului pe motivul că “nu știe, nu vrea, nu vede, nu se pricepe”. Nu se aplică zicala „Bate șaua ca să priceapă iapa.” Și soțul tău e la fel de la început ca și tine în noua aventură de părinte. Probabil că, dacă îi vei explica și îi vei spune de ce anume ai nevoie sau cum te poate ajuta, lucrurile vor deveni mai simple.
2. Fă ceva pentru tine în fiecare săptămână.
Un masaj, o întâlnire cu o prietenă, un spălat sau un coafat, un film la cinema, o piesă de teatru. Orice îți crează plăcere, te deconectează și te face să zâmbești.
3. Savurează clipele alături de copilul tău.
Chiar dacă are o lună sau 17 ani, momentele simple, de intimitate maximă sunt cele care ne vor rămâne în minte pentru totdeauna. Dacă asta se numește în vocabularul urban “timp de caliate”, atunci la asta mă refer. Regret că nu m-am maimuțărit mai mult, că nu am râs mai mult și că am gătit uneori mult prea des decât ar fi fost cazul în detrimentul drăgălășeniilor și ale dulcegăriilor pe care le făcea copilul meu. Putem să dormi la fel de bine și în lenjerii necălcate. Copiii noștri însă nu vor învăța să meargă în ficare zi și nu se vor juca cu plastilină până la Majorat.
4. Stai departe de social media.
Este o lecție care mi-a făcut foarte mult bine și pe care ar fi trebui să o învăț mai demult. Prietenia mea cu Faceebook s-a stricat iremediabil în momentul în care am realizat că nimeni din cunoscuții necunoscuți de acolo nu a bătut la ușă ca să mă întrebe dacă sunt sau nu bine sau dacă vreau o porție de supă caldă. De pe Instagram mi-am cules buchete de frustrări. Locul unde toate femeile sunt perfecte dar numai tu nu ești, m-a făcut să-i spun Pa! și să nu mă mai frustreze faptul că-mi prindeam burțile în fermoarul de la pantaloni la nici 2 luni de la naștere. Suntem ceea ce suntem și e bine așa.
5. Cere ajutor.
Pentru tot ce ai nevoie. Fie că este vorba de mâncare, curățenie, stat cu copilul ca tu și soțul tău să puteți ieși la o cină împreună. Maternitatea cerne foarte bine relațiile cu cei pe care, în contexte diferite, îi considerai indispensabili. Ajutorul este esențial oricând și face o diferență uriașă în viața de familie.
6. Nu te compara cu alții.
Se vor găsi întotdeauna mame mai bune decât tine și copii mai mult decât perfecți. Ne bucurăm pentru ei și le dorim succes în continuare. Dar fiecare familie are stilul și modul său de a face lucrurile. Poți să asculți, poți să înveți, dar nu suferi doar pentru că copilul tău nu mănâncă ciorbă ca alții sau pentru că tu nu termini munca la 5. Fiecare face ce și cât poate.
7. Nu-ți fie frică să schimbi lucrurile.
Am cunoscut foarte multe mame nefericite de felul în care se dezvoltă viața lor. Multă rutină, un job care nu are perspective, dar care e totuși plătit bine, un soț impasibil, o soacră care toacă nervii ca pe vinete, prieteni care judecă și lungul șir ale unor non-probleme. Spun asta pentru fiecare subiect în parte poate fi îmbunătățit. Joburile se schimbă, soții și ei (glumesc!!!), la fel și soacrele (încă glumesc!!!!). Serios vorbind, poate că e timpul să faci ceva nou sau să te muți la un alt job, chiar dacă vei câștiga cu 20% mai puțin. Dacă, cu cei 20% mai puțin cumperi mai mult timp și scapi de stres, nu crezi că e o afacere grozavă? Frica este cel mai mare rău la care ne supunem clipă de clipă. E total neproductivă și nu cred că va schimba vreodată viața cuiva.
8. Fii bună cu tine și nu face din țânțar amăsar.
Cine a inventat perfecțiunea sper să moară cu ea de gât. Din greșeli învățăm, ne corectăm, avansăm și putem să o luăm de la capăt. Nu-ți mai face griji pentru nimicuri. Toate se vor aranja așa cum e mai bine, chiar dacă crezi uneori contrariul. Ai grijă de emoțiile și de gândurile tale pentru că ele se vor transforma în faptele tale. E ok să te simți obosită, fără chef sau fără răspunsuri. Ni se întâmplă asta, zilnic, tuturor. Viața e ca vremea. Uneori plouă, alteori mai apar norii. Însă, consider că e sănătos pentru corpul, dar mai ales pentru mintea noastră, să măsurăm bine lucrurile și să nu le augumentăm fără rost. E o vorbă veche din bătrâni care zicea așa: “Dormi la ora de dormit și umblă la ora de umblat”.
9. Mergi la medic.
Discută în permanență cu medicul de familie despre cum te simți și cere recomandări către medici specialiști. Orice femeie care a născut trebuie să facă anual analize de sânge și o ecografie abdominală. Ai grijă de sănătatea ta și fă din asta o prioritate. Depresia nu este o glumă sau o jenă. O minte și o inimă sănătoase duc la o viață fericită.
10. Fă ceva bun pentru alții.
Sunt mulți oamenii care sunt mai în nevoie decât noi, dar care nu se plâng niciodată. Poate că mâncarea pe care tocmai vrei să o arunci pe motiv că nu mai aveți chef de ea i-ar prinde bine unei bătrâne de pe scara ta. Sau poate e o mamă care nu are Pampers pentru copii. Oamenii ăștia sunt în jurul nostru și nici măcar nu-i observăm. Să ajuți pe cineva este mai mult decât reconfortant. Vei reuși astfel să menții echilibrul cu lumea pe care trăiești și să fii recunoscătoare pentru tot.
Dragă mamă, oricine ai fi și orice ai face, nu uita un singur lucru: copiii vor crește, soțul va fi sau nu lângă tine. Cea mai importantă este relația pe care o ai cu tine însăți. Dacă te iubești îndeajuns, dacă ai destulă răbdare, destul răgaz și înțelepciune ca să pui fiecare lucru la locul lui, atunci totul va fi bine. Dacã nu știi încã ce ai de făcut ca sã ajungi la un echilibru, viața te va învăța. Trust me!
Leave a reply